امبولی

آمبولی

آمبولی یعنی انسداد شریان به‌وسیله یک لخته خون هنگامی‌که حرکت جریان خون کند می شود در جریان خون رگ‌ها تغییراتی ایجاد می‌شودو لخته خون به وجود می‌آید بعضی  وقت‌ها یک توده چربی ،قسمتی  از یک تومور باعث ایجاد آمبولی شود. به‌عبارت‌دیگر آمبولی یعنی خون در اندام‌های تحتانی لخته می‌شود و در رگ‌های ریوی آزاد می‌شود.

 

امبولی

 

این لخته خون یا چربی هاکه در رگ‌های خونی ایجادشده مانع از جریان خون می‌شود.دلیل بیشترآمبولی‌ها لخته‌های خون است.یعنی هنگامی‌که یک لخته از جای خود کنده می‌شود و درمسیرجریان خون حرکت می‌کند آمبولی ایجاد می‌شود. آمپولی بیشتر در مغز، ریه، قلب به وجودمی اید و موجب مشکلات جدی می‌شود. این بیماری معمولا در همه شریان‌های کوچک بدن رخ می دهد، اما ریه‌ها بیشترین آسیب را می بینند زیرا همه خون موجود در بدن، از ریه‌ها می‌گذرد ریه‌ها رگ‌هایی که خون را به ریه می‌رسانند به مویرگ‌های بسیار ریزی تبدیل می کنند درنتیجه مسیر جریان خون در مویرگ‌های ریوی مسدود می‌کنند ودرریه امبولی ایجاد می‌شود.

آمبولی چیست

 

اگر این انسداد در مویرگ‌ها کم باشد، مشکل خاصی دربدن ایجاد نمی‌شود.زیرا بدن انسان بعد از مدتی خودبه‌خود خون لخته‌ شده را از بین می‌برد و مسیر جریان خون را باز می‌کند. اما بعضی‌اوقات این لخته خون زیاد و شدید است و بدن نمی‌تواند این لخته خون را حل کند بنابراین اکسیژن به خون نمی‌رسد و این انسداد درمسیر جریان خون به معنای مرگ است.

انواع آمبولی بعد از جراحی

به‌طورکلی دو نوع آمبولی بعد ازجراحی‌ها وجود دارد آمبولی چربی وآمبولی لخته خون است  آمبولی چربی به این معنی است که ذره کوچکی از بافت چربی وارد عروق خونی بزرگ می‌شود وازطریق جریان خون وارد اندام‌های مهم بدن مثل عروق قلب، مغز، ریه می‌شود که باعث گرفتگی رگ‌های  مهم بدن می‌شود و این حالت بیشتردرشکستگی استخوان‌های بزرگ رخ می‌دهد زیرا مغز استخوان  بدن دارای چربی است همچنین شکستگی و پارگی همزمان عروق می‌تواند باعث ورود بافت چربی به داخل عروق شود.

 

 

در لیپوساکشن و جراحی‌های کوچک کردن شکم، سینه و لیزر لیپولیز هم ممکن است آمبولی چربی رخ دهد اما در صورتی که جراح ماهر باشد و نکات لازم را رعایت کند این اتفاق به‌ندرت می‌افتد .نوع دیگر آمبولی لخته خون است که این نوع بیماری  بیشتر درجراحی‌ها که بیهوشی‌های طولانی‌مدت  دارند رخ می‌دهد گاهی لخته خون براثر زمینه‌های ژنتیک در افراد رخ می‌دهد، لذا باید از به کار بردن بیهوشی‌های طولانی‌ مدت  در انواع جراحی‌های پلاستیک اجتناب شود.

 

علائم آمبولی

وقتی فردی دچار این بیماری می شود علائمی مانند تنفس کوتاه، غش کردن ،ایجاد درد در قفسه سینه ،سرفه با خلط خونی ،ضربان قلب سریع ،تورم و درد در اندام تحتانی،تب خفیف در بدن ایجاد می‌شود.

علائم آمبولی

 

چگونه آمبولی را تشخیص دهیم

گاهی اوقات تشخیص آمبولی دشوار است . پزشک  مجبوراست برای یافتن لخته، یک رادیولوژی از قفسه سینه، اسکن و آنژیوگرافی برای بیمارتجویز کند تا بتواند محل آن را تشخیص دهد.

درمان آمبولی

پزشکان معمولا برای این بیماری  داروهای ضدانعقاد تجویزمی کنند تا از ایجاد لخته‌های خون و یا بزرگ‌تر شدن لخته جلوگیری ‌کنند. درابتدا تشخیص به بیمارهپارین تجویز می کنند البته همراه با آن معمولا وارفارین خوراکی نیزتجویز می شود اگر فردی دچار بیماری قلبی- عروقی باشد این درمان‌ها مؤثر نمی باشد وپزشک از روش‌های دیگر برای درمان آمپولی استفاده می‌کند.

روش‌های جلوگیری ازآمبولی

پس از انجام هرگونه جراحی، برای جلوگیری از ایجاد هرگونه لخته خون پزشک از بیمارمی خواهد که در اولین فرصت شروع به قدم زدن کند یا اندام‌های تحتانی بیمار را ورزش دهند.

اگر شما مجبورباشید برای مدت  طولانی‌ درجایی بنشینید بهتر است هرچند وقت یک‌بار قدم بزنید یا حداقل انگشتان پا را خم و راست کنید و پاهای خود را حرکت دهید.

 

بهتراست مصرف دخانیات را تاجایی که امکان دارد قطع کنید به خصوص زنان بالاتر از ۳۵ سال که این‌یکی از راه‌های جلوگیری از آمبولی است.

شما با رعایت این اقدامات از تشکیل لخته خون در سیاهرگ‌های اندام تحتانی که عامل شایع این بیماری  است،جلوگیری می‌کنید.

آمبولی در جراحی زیبایی

یکی از مسائلی که ممکن است درساکشن چربی‌های بدن برای یک فرد اتفاق بیافتد آمبولی است، در این موارد با ورود چربی به درون رگ های خونی آمبولی ایجاد می شود اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی و هوشمند سازی دستگاه های لاغری این عارضه نزدیک به صفر است .

آمبولی در جراحی زیبایی

 

هرچند که این جراحی بدون بخیه وبرش انجام می شود و با بی حسی موضعی قابل انجام است ، این جراحی در صورتیکه توسط فوق تخصص جراحی زیبایی انجام شود عوارض آن را به حداقل ونزدیک به صفر می رساند.

خطر این بیماری در جراحی های زیبایی بسیار کم است ، زیرا جراح قبل از جراحی تمامی موارد لازم را رعایت می‌کند و آزمایش‌ها لازم را برای بیمار انجام می‌دهد و با بررسی وزن شما تصمیم نهایی را برای نحوه‌ی عمل می‌گیرد.

آمبولی در چه کسانی بیشتر رخ می‌دهد

این بیماری معمولاً در افرادی که عمل‌های جراحی طولانی که بیش از یک ساعت طول کشیده است اتفاق می‌افتد همچنین عمل‌های جراحی که به عروق بدن نزدیک‌تر است فرد را مستعد آمبولی می کند.

بیمارانی که به دلایل مختلف برای مدت طولانی در بیمارستان بستری می‌شوند و نمی‌توانند حرکت کنند وافراد بیماری‌های قلبی عروقی وافرادی که به سرطان‌ها مبتلا هستند به آمبولی پس از عمل دچار می‌شود.با رعایت نکاتی که پزشک معالج شما پس از جراحی برای شما توصیه می‌کند خطرآمبولی برای فرد کاهش می‌یابد.

 

مهم‌ترین عامل در ایجاد آمبولی

بی‌تحرکی ،بارداری،شکستگی استخوان و گچ‌ گرفتن شکستگی،جراحی یا بستری در بیمارستان،ایجاد اختلال در ضربان قلب،چاقی ،فشاری خون بالا،مصرف دخانیات،تعدادی از بیماران  نیز به دلیل سابقه خانوادگی، مستعد تولید لخته هستند.

رژیم غذایی برای بیماران آمبولی

از مهم‌ترین مشکلاتی که بیماران مبتلابه این بیماری با آن مواجه هستند عوارض مصرف کورتون است .کورتون ها باعث می شود شدت درد بیماران به‌شدت کاهش ‌یابد ممکن است که درد بیمار تا حد زیادی کمتر شود اما مواد معدنی مهم بدن مانند کلسیم و ویتامین دچار کمبود می‌شوندو فرد بیمار‌باید مکمل‌ها و غذاهای حاوی این مواد را دروعده غذایی استفاده کند .

رژیم غذایی در آمبولی

یکی از غذاهای مفیدی که مواد معدنی لازم را دارند و در طول روز انرژی لازم را برای این بیماران تأمین می‌کند غذاهای دریایی همچون ماهی می‌باشد. این غذاها  به دلیل اینکه اسیدهای چرب بسیار ضروری بدن را تأمین می‌کند و از طرفی بسیار سالم می‌باشند برای این افراد بسیار مفید هست. البته غذاهای سنگین در طول شب برای فرد آمبولی مناسب نیست  بنابراین تا حد امکان باید از غذاهای سبک بهره ببرند.

دکتر حمید رضا وفایی-متخصص جراحی و زیبایی

جراحی بینی – لیپوماتیک

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *